Betaling via mobil brukes stadig mer og mer. I denne artikkelen kan du lære mer om hvordan du kan bruke mobilen når du skal betale, og hvilke muligheter du har ved å bruke kredittkortet via mobil.

Vipps – ledende innen mobilbetaling i Norge

Med fokus på vennebetaling og overføringer mellom brukere har Vipps raskt blitt markedsledende innen mobilbetaling i Norge. Etter hvert innførte Vipps eFaktura og regningsbetaling i tillegg.

Det er imidlertid ikke bare her Vipps har fokus. Selskapet har også tatt for seg iPhone-markedet og innført Vipps-betaling i butikk.

Vipps Go integrerer den aktuelle butikken i Vipps-appen, her kan bedrifter legge inn menyen i appen slik at kunder kan betale direkte i appen. Kundene kan altså betale på forhånd før de henter varen de har betalt for.

Det kan også betales via et Vipps-nummer. Her legger kunden inn den aktuelle summen han eller hun skal betale, og kan velge bedriftens produkter i appen. Man finner den aktuelle bedriften ved å søke opp nummeret som opplyses.

Apple Pay og Google Pay

Tilbake i 2019 fikk Vipps konkurrenter i form av Apple Pay og Google Pay. Disse to har en mobilbetalingsløsning for handel i fysiske butikker. For å betale med Apple- og Google Pay trenger du bare å legge inn kortinformasjonen i appen. Her kan du legge inn kredittkort eller bankkort.

I følge Stian Skjelbred hos Beste-kredittkort.no, så er det ikke alle banker i Norge som tilbyr Apple Pay og/eller Google Pay på sine kort, enda.

Videre bruker du mobilen når du skal betale, da legger du bare mobilen inntil bankterminalen i kassen.

Apple Pay og Google Pay baseres på NFC-teknologien, den samme teknologien som kontaktløse bankkort baseres på. Dette betyr at man kan bruke mobilbetaling i de samme butikkene som støttet kontaktløs betaling.

Satsingen i Norge har imidlertid et problem, og det er at utrullingen av kontaktløse betalingsterminaler har hatt en sakte prosess. Det samme gjelder aktiveringen av denne funksjonaliteten.

Derfor kan vi si at støtten for Apple Pay og Google Pay er noe begrenset, på lik linje som støtten for kontaktløs kortbetaling. Likevel er dette en midlertidig hindring. Når støtten kommer 100 prosent på plass, er det i teorien bare bankene som kan stå i veien dersom de velger å ikke støtte disse tjenestene.

Er mobilbetaling med kredittkort og bankkort trygt?

Mobilbetaling med NFC-teknologien er trygt, faktisk like trygt som kontaktløs betaling fysisk med kredittkort og bankkort.

Betalingene du gjør via Apple Pay og Google pay krypteres, og benytter seg av det vi kaller tokeniseringsteknologi. Dette skal sikre at kortinformasjonen ikke kan lagres på noen av deres servere eller bli overført til butikken du handler hos.

Da kan vi heller si at den største faren, er at noen stjeler mobiltelefonen din.