Det er lett å tenke at det finnes to typer mennesker i verden. De som er flinke til å spare, og de som ikke er det. Men er det egentlig sånn at du kan lære deg å spare? Kan du bli en supersparer, selv om du aldri har klart å spare en eneste krone? Det skal vi se nærmere på her.

Kan jeg bli supersparer?

Det er mange som tror at man trenger en stor inntekt for å kunne bli supersparer, men det er faktisk slett ikke tilfellet. Det er fullt mulig å bli supersparer, selv hvis du har forholdsvis lav inntekt. Uansett om man har mye penger å spare eller mindre penger å spare, så krever det at man lærer seg en god teknikk for sparing. Det kan man blant annet gjøre ved å prøve å lure seg selv litt. Det er nemlig sånn at vi mennesker ikke er så gode til å spare fra naturens side. På et rent evolusjonært plan, så er vi stort sett programmert til å gjøre det som gir best mening i nuet og det som gir størst belønning her og nå – og ikke om ti år. Derfor er dette med sparing veldig vanskelig for mange. Det er noen som er bedre til å spare enn andre, men det er stort sett mennesker som er gode til å styre impulser generelt.

Hvis vi tenker oss litt om, så er jo dette noe som kan anvendes på mange områder i livet. Det handler egentlig om alt som krever et langsiktig perspektiv for å lykkes, og som vi ikke nødvendigvis ser så gode resultater av her og nå. Hvis du tenker på ting som livsstilsendringer, kostholdsendringer og trening, så er det i akkurat samme kasse. Det er nemlig veldig vanskelig å motivere seg selv før man ser resultater, og både med trening og sparing, så tar dette gjerne noe tid. Men du kan allikevel bli supersparer. Du skal bare jobbe litt med motivasjonen.

Motiver deg selv

Det handler nemlig mye om å motivere seg selv til å spare. Du burde legge et fast beløp til side hver måned.  Det kan man gjøre gjennom å spare til et bestemt formål. Større økonomisk sikkerhet kan være et formål i seg selv. Det er veldig betryggende å ha en buffer som man kan bruke av, når det skjer noe uventet. Plutselig ryker kjøleskapet, eller du får en altfor høy tannlegeregning, og da er det veldig deilig å ha en konto man kan bruke av, uten at det ødelegger hele månedsbudsjettet. Dette er noe som blir en større og større prioritet for mange, når voksenlivet banker på døren.

Det som er vanskelig er å snakke seg selv ut av gode tilbud og impulsive fristelser, det er ekstra vanskelig når man begynner å få litt sparepenger på kontoen.

Spar på en smart måte

Det er også lurt å spare på en smart måte. Du kan spare i aksjefond og få sparepengene dine til å vokse over lenger tid. Det er mye smartere enn å la pengene stå på en vanlig sparekonto, hvor de blir spist opp av renter og inflasjon over tid. Når du sparer i aksjer og fond, så gir du pengene dine mulighet for å vokse, og kommer nærmere større økonomisk frihet. Det er en klassisk vinn-vinn-situasjon.