I 2022 er mange nordmenn opptatt av gjenbruk og såkalt sirkulærøkonomi. Det er fornuftig å bruke det du allerede har, både med tanke på penger og miljøet. I noen tilfeller kan det være vanskelig, eller til og med umulig, å reparere ting som har gått i stykker – men det er lurt å prøve.

Enkeltdeler – ofte lette å skifte ut

Det enkleste scenarioet er når bare en del har gått i stykker, som for eksempel kannen til en blender, filterholderen til en kaffemaskin eller munnstykket til en støvsuger. Til svært rimelige og enkle modeller er det ikke alltid mulig å få tak i reservedeler, men til de etablerte bestselgende merkene og produktseriene er det ofte mulig.

Det er også miljøvennlig å tilby kundene sine reservedeler Moccamaster er et eksempel på en leverandør som kan levere et relativt bredt utvalg av reserve- og erstatningsdeler. Noen kan helt enkelt bare settes på plass, som en filterholder, andre trenger kanskje litt mer arbeid. Uansett kan det være verdt pengene og jobben hvis produktet kan brukes i flere år til.

Feilsøking og reparasjon av mer komplekse feil

Selv om det er fornuftig å prøve å reparere mange ting, er det viktig å kjenne sine begrensninger. Reparasjon av utstyr tilknyttet sterkstrøm bør for eksempel overlates til proffene, med unntak av de få ting som du får lov til å gjøre selv – som å skifte ut ledning og bryter på en frittstående lampe.

Ved feilsøking og mer komplekse feil er det lurt å prøve å søke etter en løsning på nett, ofte finnes det både offisielle og uoffisielle feilsøkingsguider tilgjengelige. Et avsluttende tips vedrørende mer sjeldne reservedeler: husk på muligheten å bruke 3D-printer. Det finnes mange ferdige «oppskrifter» på nett, som gjør det mulig å skrive ut ukurante små plastdetaljer. Har du ikke egen 3D-printer? Ikke noe problem, det finnes tjenester på nett som skriver ut reservedelen for deg.