Moderne laminatgulv kombinerer mange attraktive egenskaper, som flott design, høy slitestyrke og enkel instillasjon. Når laminatgulv dessuten ofte er et rimeligere alternativ, er det definitivt på sin plass å vurdere et laminatgulv opp mot for eksempel parkett eller heltre.

Hva er et laminatgulv?

Begrepet laminatgulv benyttes om et bredt spekter gulvbelegg, som i all hovedsak er laget av naturmaterialer. Flere ulike lag «lamineres», det vil si limes og presses sammen, til plank eller plater. Kjernen er ofte laget av en fiberplate, og dekoren trykkes på papir eller annet materiale. Trykkeprosessen gjør det mulig å skape laminatgulv med et ubegrenset utvalg dekor og uttrykk.

Selve overflaten er laget av et transparent materiale med høy slitestyrke. Ulike produsenter benytter egne overflatebeskyttelser, men alle laminatgulv har den høye slitestyrken til felles. Denne type gulv er helt enkelt mer robuste enn «myke» tregulv eller parkettplank.

Naturlig tre, flott høyglans eller noe helt annet

I dag er det mulig å produsere laminatgulv som er tilnærmet identiske med parkettgulv eller heltre. Det er selvfølgelig ikke mulig å slipe eller lakke laminatgulv, men på den andre siden vil det heller ikke være behov for slik overflatebehandling. Derfor kan laminatgulv i dag konkurrere med både parkett og heltre, særlig i rom som utsettes for mye slitasje. Noen laminatgulv har dessuten gode vannavstøtende egenskaper, samtidig som det likevel er viktig å unngå at det kommer vann ned i skjøtene mellom plankene.

Hvis du ikke er på jakt etter et gulvbelegg som imiterer tre, finnes det også mange ulike typer laminat som skaper et helt annet uttrykk. For eksempel kan du velge laminatgulv med høyglans overflate, eller kanskje en laminatflise som ligner på naturstein? Det er fullt mulig å kombinere ulike typer laminat i forskjellige rom, og på den måten skape kontraster og flotte overganger. Laminatgulvets flotte egenskaper kan du nyte godt av uansett, du vil ikke angre på valget.