Dinosaurer har fascinert mennesker helt siden arkeologer fant de første gigantiske beinrestene, og det gjelder dyr både på land og i vannet. For eksempel er det mange som synes at den gigantiske haien Megalodon er spennende, denne utdøde arten regnes for å være verdens størst hai – moderne teknologi og dataverktøy har gjort det enklere å få et innblikk i livet til denne og andre dinosaurer.

Arkeologer legger puslespill og gjetter

Intet menneske har noensinne sett en dinosaur, og det fører til at vi må hente informasjon fra fossiler og andre kilder. I mange tilfeller er dessuten fossiliserte beinrester ufullstendige, og det er nødvendig å gjette seg frem til et sluttresultat basert på ulike ledetråder.

Når det gjelder en hai som Megalodon, kan det være ekstra komplisert å se noe bastant om trekk og form, da en stor del av strukturen til fisk består av brusk. Disse fossiliseres ikke på samme måte som bein, noe som fører til at arkeologer må ta utgangspunkt i detaljer som tenner og enkeltbein.

Realistiske tredimensjonale modeller gir dinosaurene nytt liv

Mange husker den første Jurassic Park-filmen som en helt utrolig og nesten uvirkelig opplevelse. Teknologien bak tredimensjonale datamodeller har selvfølgelig utviklet seg utrolig mye i tiden etter, i dag er det mulig å skape tilnærmet helt naturtro kopier av levende dyr i digital form. Det fører også til at dinosaurer kan gjenskapes både i vanlig digitalt format, som virtuell virkelighet eller som opplevelser basert på såkalt augmented reality.

Slike modeller er åpenbart aldri bedre enn de data og forutsetninger som forskere og arkeologer legger inn i dem, men moderne teknologi gjør det mulig å prøve ut flere forskjellige modeller av en dinosaur – for å finne den formen og overflaten som er mest realistisk. På den måten gir moderne kraftfull datateknologi et helt unikt innblikk i dinosaurenes verden, på en måte som man tidligere bare kunne drømme om.