Mange nordmenn er opptatt av god mat og drikke, noe som også fører til et stort marked for eksklusivt kjøkkenutstyr, spennende ingredienser og avanserte oppskrifter. Samtidig er fallhøyden relativt høy når det gjelder mer avanserte oppskrifter, særlig når du beveger deg inn i grenseland mot såkalt «molekylær gastronomi». Da er en god kjøkkenvekt et helt avgjørende verktøy.

Forskjellige måleenheter og måleverktøy

Det vil selvfølgelig være mulig å komme seg igjennom enklere oppskrifter med volummål som desiliter, eventuelle skalaer på emballasje og omregningstabeller. Likevel er det viktig å huske på at det kan være avvik ved bruk av slike metoder. Med en god og nøyaktig kjøkkenvekt sikrer du at vektangivelsene i oppskriften følges til punkt og prikke.

Legg merke til at vekt og volum til for eksempel mel kan påvirkes av luftfuktighet og andre faktorer. Derfor er det ekstra viktig å benytte seg av korrekte målinger til slike ingredienser. Væsker som vann og melk vil naturlig ha gitte faste forhold mellom volum og vekt, men det gjelder altså ikke alle ingredienser.

Hvilken nøyaktighet trenger du?

Praktisk talt alle kjøkkenvekter leveres med funksjoner som «tara», det vil si at vekten nullstilles med en belastning på måleflaten. Det er avgjørende hvis du skal gjennomføre inkrementelle målinger, for eksempel når du tilsetter flere ingredienser etter hverandre i samme bolle. Ulike måleenheter er også vanlig, noe som kan være praktisk hvis du ofte benytter utenlandske oppskrifter. Nøyaktighet er noe av det aller viktigste utover disse grunnleggende funksjonene.

I de aller fleste oppskrifter er nøyaktighet på 1 gram mer enn nok, men det finnes noen unntak. Det gjelder for eksempel oppmåling av gjær til pizzadeig, der det i noen situasjoner stilles krav til høyere nøyaktighet. Det samme gjelder for brygging av øl, der det også kan være nødvendig med høy nøyaktighet. Husk på det når du velger kjøkkenvekt, så vil den definitivt gjøre kokkeleringen mye enklere og morsommere.