Glass er et materiale med lange tradisjoner, samtidig som det hele tiden videreutvikles til nye bruksområder. Glass står seg godt selv i konkurranse med mer «moderne» materialer, ikke minst takket være sine mange unike egenskaper.

Kraftig, motstandsdyktig og gjennomsiktig

Glass kan tillegges en mengde ulike egenskaper gjennom ulike produksjonsprosesser og behandlinger. Det er fort gjort å tenke på glass som et skjørt og ømfintlig materiale, men det er definitivt ikke alltid tilfelle. Produkter som Mirit Glas glassrør kan benyttes til ulike industrielle prosesser, og det finnes vannstandsglass som kan benyttes i svært røffe omgivelser – fra skip og tanker til kompressorer og andre steder med høyt trykk

At glass er gjennomsiktig er åpenbart en av de avgjørende egenskapene, da gjennomsiktigheten er noe som virkelig skiller ut glass fra andre materialer. Det nytter ikke med titan eller andre metaller hvis du ønsker å se hva som skjer på den andre siden – det samme gjelder belysning eller å slippe inn sollys.

Skjørt eller robust – mange valg

I noen situasjoner er det ønskelig med glass som er skjørt – det gjelder for eksempel sprinklersystemer der en ampulle i glass skal reagere ved en gitt temperatur. I noen situasjoner det også ønskelig med glass som knuses i mange små biter, slik at man unngår større skarpe glassbiter.

Samtidig er glass et materiale som kan gjøres svært robust, gjennom prosesser som herding eller laminering. Med riktig behandling er det mulig å skape glassprodukter som er tilnærmet uknuselige under normale forhold, mange har sett gangbruer med dekke i glass – som gjør det mulig å «gå i luften».

Glass har enda en god egenskap som bygger opp under både materialets fleksibilitet og robusthet, nemlig gode gjenvinningsegenskaper. Glass kan smeltes ned og gjøres om til nye ting, for eksempel er det faktisk slik at mange norske hus er isolert med glass – i form av glassull som er laget av resirkulerte flasker og annet glass.