De aller fleste har hørt om såkalt keto-diett og ketose, som noen ganger løftes frem som effektive metoder for å gå ned i vekt. I utgangspunktet er keto et relativt enkelt konsept, men det betyr ikke at det er noen snarvei til vektnedgang. Dessuten er det alltid viktig å forholde seg til råd fra myndigheter og helsepersonell når det gjelder kosthold, derfor er det greit å nevne at keto-dietten befinner seg relativt langt fra myndighetens anbefalte kosthold.

Et kosthold nesten helt uten karbohydrater

I utgangspunktet bygger en keto diett på en drastisk reduksjon av karbohydratinntaket. Vanligvis vil et menneske få en stor andel av energien sin fra karbohydrater, noen offentlige råd peker mot omtrent 55-65 % kaloriinntak fra karbohydrater. Ved en keto-diett vil denne andelen skrus så langt ned mot null som mulig, der karbohydrater utgjør bare 5-10 % av daglig kaloriinntak.

Hovedformålet med denne endringen er å oppnå såkalt ketose. Kroppen er svært tilpasningsdyktig når det gjelder energikilder, selv om både fett, proteiner og karbohydrater har sine roller som energi. Det betyr at kroppen vil erstatte karbohydrater med proteiner og fett hvis tilgangen på karbohydrater «skrus av». Tanken da at kroppen benytter fett som energikilde, og da også spiser av det eksisterende fettet i kroppen.

Hva kan du spise som en del av keto-dietten?

Igjen er logikken egentlig relativt enkel – kutt så mye som mulig i inntak av karbohydrater. Det betyr at du kan spise:

  • Yoghurt, skyr, kvarg og gresk yoghurt
  • Nøtter av alle slag
  • Ost, smør og egg
  • Forskjellige typer kjøtt og fjørkre
  • Fisk og skalldyr
  • Fete grønnsaker som avokado og oliven

I tillegg kan du spise mye grove grønnsaker. Keto-dietten er selvfølgelig ikke for alle, det er også mange som kritiserer den for høyt fokus på inntak av fett. Igjen er det greit å nevne at det alltid er viktig å lytte til råd fra helsepersonell.