Denne artikkelen er en betalt annonse.

Kjøkken og stue er to av de mest sentrale rommene i boligen, og særlig kjøkkenet fremstår som «hjertet» i mange norske hjem. Dessuten er både kjøkken og stue rom med relativt fritt spillerom når det gjelder innredning og belysning, sammenlignet med for eksempel soverom eller bad. Hvordan planlegger man belysningen i disse to rommene, med alt fra taklamper og plantelys for hjemmeplanter til arbeidslys og stemningsbelysning?

Begynn med allmennbelysning, arbeidslys og stemningsbelysning

Det er vanlig å dele inn belysning i tre hovedkategorier, med lamper og armaturer som fyller tre spesifikke funksjoner. Allmennbelysning handler om lamper som gir godt lys i hele rommet, for eksempel i form av taklamper. Arbeidslys eller funksjonsbelysning inkluderer ulike lamper med helt spesifikke funksjoner, som for eksempel belysning over kjøkkenbenken, plantelys for dyrking, skrivebordslamper og lignende. Stemningsbelysning dreier seg om lamper som kan skape stemning med lys, for eksempel i form av dekorative gulv- eller bordlamper med lun fargetemperatur.

Noen lamper kan selvfølgelig fylle flere funksjoner, og det finnes heller ikke noen helt klare grenser mellom de ulike typene lamper.

LED-belysning skaper nye muligheter

Det kan være fornuftig å begynne planlegging av belysning med å se på allmennbelysningen i rommet. I mange tilfeller finnes det allerede lamper som gir en god allmennbelysning, men kanskje er det mulig å tilpasse den med nye lyskilder? LED-pærer gir er en god del fleksibilitet når det gjelder både lysstyrke og fargetemperatur.

På tilsvarende måte har nye LED-lyskilder åpnet for mange spennende muligheter når det gjelder kompakte og fleksible løsninger for arbeidslys. I dag er det ikke lenger nødvendig å forholde seg il klassiske standardformater for sokler, noe som gjør det enkelt å designe lamper med integrerte lyskilder. Helt til slutt gjør LED det også litt enklere å velge smart stemningsbelysning. En og samme lampe kan nå brukes til å gi flere ulike typer stemningsbelysning, ved helt enkelt å tilpasse lysstyrken og fargetemperaturen.