Alle klær har en mer eller mindre kryptisk vaskelapp, som beskriver hva du skal og ikke skal gjøre når du vasker klesplagget. De aller fleste har et litt ambivalent forhold til disse instruksjonene, som ofte kan være frustrerende og vanskelige å forstå.

Et viktig utgangspunkt er selvfølgelig å bruke en skikkelig god vaskemaskin, som både vasker helt rent og samtidig behandler klærne på en skånsom måte. Mange moderne vaskemaskiner har svært skånsomme programmer, som for eksempel bruker damp og ikke utsetter klesplaggene for røff behandling med rask sentrifugering.

Klesprodusenter er gjennomgående forsiktige

Det er viktig å huske på at produsentene selvfølgelig er forsiktige når de velger hvilke instruksjoner de skal presentere på vaskelappen. Det er kanskje ikke så mange som virkelig klager på klær som ikke møter forventningene etter en stund, men det er likevel ikke er risiko produsenter ønsker å ta.

I noen tilfeller betyr dette at instruksjonene ikke er helt fornuftige i forhold til hygienisk vask, det er for eksempel uaktuelt for de fleste å vaske undertøy på bare 40 grader.

Du trenger ikke å følge instruksjonene – men det er på egen risiko

Det er selvfølgelig ikke slik at klær går i oppløsning hvis du vasker de på 50 istedenfor 40 grader, men det er samtidig lett å ødelegge ømfintlige plagg og materialer som ull. Samtidig finnes det andre forhold å ta høyde for her også, der noen typer ull kan tåle både høyere temperaturer og til og med noe tørketromling.

I noen tilfeller er det også helt greit å ta denne risikoen, hvis du for eksempel egentlig må vaske et plagg som koster noen hundrelapper på vaskeri. Da koster kanskje rens mer enn hva selve plagget er verdt, og det er definitivt en mulighet å prøve seg med å vaske på et av de mest skånsomme programmene som den vanlige vaskemaskinen hjemme kan tilby.