Vaskemaskinen er helt kritisk i de fleste hjem, og spesielt for barnefamilier kan det fort bli store problemer hvis vaskemaskinen plutselig slutter å fungere. Det er derfor også mange som kjøper vaskemaskin med press om å få maskinen i hus så raskt som mulig.

Likevel er det greit å bruke noen minutter på å undersøke markedet før du kjøper en ny vaskemaskin, slik at du er sikker på at du får en maskin som passer dine behov.

Kapasitet er noe av det viktigste

Kapasitet er det kriteriet som kommer opp først for veldig mange som skal kjøpe ny vaskemaskin. For noen som bor alene er selvfølgelig kapasitet kanskje ikke så viktig, men selv en liten familie trenger ofte en maskin med litt større kapasitet.

De minst maskinene på markedet har ofte en kapasitet på rundt 6 kg, samtidig som de aller største kan komme opp mot rundt 12 kg. Samtidig er det viktig å huske på at dette er et teoretisk mål, og det er sjelden en god ide å fylle maskinen helt opp mot grensen med svært møkkete tøy.

Følg med på energi- og vannforbruk, men se på detaljene

Energiforbruk og hvor mye vann vaskemaskinen bruker trekkes ofte fram som viktige faktorer, og det er umulig å ikke legge merke til informasjonen om energiforbruk. Alle vil selvfølgelig gjerne både spare strøm og belaste miljøet så lite som mulig, men det er viktig å sette seg inn i hvilke program som egentlig er målt i forhold til det offisielle energiforbruket. Noen ganger kan det være egne eco-programmer, som kanskje tar lang tid og i verste fall kanskje ikke vasker så rent som du vil. Hvis du har tid er det lurt å sammenligne de programmer som dere realistisk sett kommer å bruke.

Det finnes også vaskemaskiner med smarte ekstrafunksjoner som automatisk dosering av vaskemiddel, noe som også kan være bra for både lommeboka og miljøet.