Denne artikkelen er en betalt annonse.

Svært mange nordmenn har tilgang til en hytte, enten i form av en egen eiet hytte eller fritidsbolig som deles med for eksempel andre familiemedlemmer eller venner. Å vedlikeholde og passe på hytten kan være både tidskrevende og kostbart, men hvis den er i hyppig bruk vil det selvfølgelig være verdt det. I takt med stigende strømpriser er det mange som har fått opp øynene for at det er viktig å følge med på strømforbruket på hytta – og da kan det være aktuelt med en aldri så liten make over.

Strømsparende grep sammen med andre utbedringer

Så lenge du ikke bor fast på hytta, vil strømforbruket sannsynligvis være relativt begrenset sammenlignet med hva du bruker i din vanlige bolig. Derfor er det også åpenbart viktig å prioritere riktig, slik at du legger innsatsen der det virkelig monner.

  • Mange hytter har dårlig eller grei isolasjon, i hvert fall sammenlignet med en vanlig bolig. Ved utskiftning av hyttevinduer og hyttedører eller kledning, er det greit å følge med på at materialene du bruker er så energieffektive som mulig.
  • Hvis du har innlagt vann og strøm på hytta, vil det før eller senere være aktuelt å skifte ut varmtvannsberederen. Da er det lurt å undersøke hvilke muligheter som kan passe på hytta, med tanke på trygg styring og senkning av temperaturen.
  • Å skifte ut panelovner med en enkel luftvarmepumpe er et av de raskeste grepene når du vil spare på oppvarmingskostnadene. Pass bare på at varmepumpen er tilpasset de aller laveste temperaturene i området.

Oppgrader hytta uten å fjerne særpreg eller sjarm

Eldre hytter har sin egen sjarm, og selv når du oppgraderer enkelte elementer er det mulig å bevare det meste av særpreget. For eksempel er det enkelt å finne svært godt isolerte vinduer som matcher en eldre hyttestil, med både sprosser og andre sjarmerende designdetaljer. I 2023 har PVC-vinduer etablert seg som et svært attraktivt og vedlikeholdsfritt alternativ, men på hytta er det fortsatt mange som velger de tradisjonelle vinduene med treramme. De krever litt mer pleie og vedlikehold – men kan vare svært lenge.

Mange moderne duppeditter eller oppgraderinger kan monteres skjult, og det finnes mange pene løsninger både når det gjelder varmepumper, ventiler, brytere og andre detaljer. Med litt forarbeid bør det ikke være vanskelig å finne noe som matcher hytta svært godt. Da sørger du for å bevare den gode hyttefølelsen, samtidig som du gjør hytten både mer moderne og energieffektiv.