Denne artikkelen er en betalt annonse.

I Norge er det å eie egen bolig en av grunnpilarene i boligpolitikken, blant annet legger skattesystemet til rette for at det er svært gunstig å eie sin egen bolig. Det fører til at de aller fleste nordmenn må ha et grunnleggende forhold til vedlikehold og oppgraderinger av både interiør og eksteriør – og det er mange hensyn som må tas når du for eksempel skal oppgradere fasaden.

Skikkelige oppgraderinger uten å endre boligens uttrykk

I de aller fleste tilfeller dreier seg utvendig oppgradering om det helt nødvendige vedlikeholdet, som sørger for at boligens «skall» er i stand til å beskytte andre deler av konstruksjonen. Det er for eksempel ikke uten grunn at husforsikringer nesten alltid bare dekker følgeskader av utett tak – å sørge for en tett fasade er noe du proaktivt må passe på.

  • Noen huseiere vil kanskje prøve seg på en ny farge eller et nytt design når de maler kledningen eller skifter ut vinduer, men en majoritet vil holde seg til det samme uttrykket. Husk på at større endringer som endrer boligens uttrykk kan være søknadspliktige.
  • Det er mulig å bruke moderne løsninger med klassiske uttrykk. For eksempel vil moderne vinduer med sprosser ha de samme egenskapene som andre design. Når du oppgraderer vinduer kan du også få sprosser som kan løsnes fra vinduet, noe som gjør vindusvasken ti ganger enklere.

Større endringer som bygger videre på boligens særpreg

Hvis du skal gjøre en litt større endring, for eksempel ved å etablere en uteplass med ny terrassedør og nye vinduer, er det alltid fornuftig å bruke fagfolk til tegning, planlegging, søknadsarbeid og selve jobben. Når du gjør det får du hjelp med både papirarbeidet og den kreative prosessen rundt å faktisk bygge videre på det unike ved boligen – slik at resultatet blir en harmonisk helhet.

Det er nesten alltid mulig å finne materialer og produkter som matcher stilen til boligen på en god måte. Det gjelder da for eksempel nye dører og vinduer, som bør passe til de som allerede er på plass i bygningskroppen. Å gjøre en endring av fasade og kledning er også oftest uproblematisk, med et par malingsstrøk vil det være vanskelig å se forskjell på gamle og nye fasadedeler. Til syvende og sist vil det også være det de aller fleste boligeiere ønsker seg – en oppdatert og flott bolig som likevel fortsatt opprettholder det samme særpreget som når den først ble tegnet og bygget.