Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

Nordmenn bruker store summer og mye tid på oppussing og interiør, men mange glemmer de litt mer kjedelige vedlikeholdsoppgavene. Det er kanskje ikke spesielt morsomt å ta en skikkelig gjennomgang av vinduene i boligen, men forebyggende vedlikehold og utskiftning til riktig tid kan spare deg for store summer. Det handler helt enkelt om en enkel investering i egne bolig.

Vinduene utsettes for mye slitasje og ytre påvirkning

Boligens vinduer er en sentral del av «skallet» som skal beskytte konstruksjonen mot vær og vind. Akkurat vinduer er relativt unike, i den forstand at de per definisjon skal både beskytte mot vær og vind, isolere og slippe inn lys. Andre deler av fasaden er bygget opp av flere ulike lag, men tradisjonelle vinduer består av noen relativt enkle glassplater.

Montering og utskiftning av vinduer er noe som man trygt kan overlate til profesjonelle, særlig med tanke på at det er noe som vanligvis skjer med 20-30 års mellomrom. Det finnes selskaper som har spesialisert seg på montering av spesifikke vinduer, for eksempel driver Pallesen Bygg utelukkende med Velux takvindu-montering. Hvis du er usikker på om vinduene dine burde skiftes ut, kan det være smart å kontakte en vindusspesialist for uforpliktende rådgiving.

Hvorfor kan det være kostbart å utsette utskiftningen?

Til å begynne med er det greit å huske på at det kan være mulig å gi eksisterende vinduer lengre levetid med godt vedlikehold. Det er særlig utvendig overflatebehandling, det vil si helt enkelt maling av karmer og andre utvendige deler, som kan beskytte vinduet. Det er åpenbart avgjørende å følge med på vinduenes tilstand for å kunne vurdere når det er nødvendig å male igjen. Hvis det allerede har oppstått råte, er det nødvendig å skifte ut hele vinduet.

Hvis et vindu er punktert eller har andre synlige skader, er det lurt å skifte det ut så raskt som mulig. Hvis du venter lenge med å skifte ut vinduet, vil det føre til både økte fyringskostnader og risiko for følgeskader rundt vinduet. Eldre vinduer har betydelig dårligere isolasjonsevne enn moderne trelagsvinduer, og et punktert vindu mister mye av isolasjonsevnen sin. Hvis et vindu i tillegg er angrepet av råte, finnes det en risiko for ytterliggere inntrenging av fukt i området rundt.

Å ta en grundig gjennomgang av vinduene dine trenger ikke å ta spesielt lang tid, og du vil helt garantert ikke angre på å ha krysset av denne oppgaven.